ŞEHİRDEN KAÇIŞ HİÇ BU KADAR ŞIK OLMAMIŞTI

Marie Claire Maison / Haziran 2020

CONNECTICUT, WASHINGTON'DA KONUMLANAN HAVER & SKOLNICK ARCHITECTS İMZALI HAFTA SONU EVİ, İÇ VE DIŞ MEKANLAR ARASINDAKİ SINIRLARIN KALKTIĞI BÜTÜNCÜL TASARIMIYLA DOĞANIN SUNDUKLARINI ZARİFÇE KUTLUYOR.
New York’ta yaşayan bir aile için tasarlanan çiftlik evi, Connecticut, Washington’da 280 dönümlük bir arazide konumlanıyor. Haver&Skolnick Architects’in kurucuları Charles Haver ve Stewart Skolnick, taş bir çiftlik evi inşa etmek, tarihi ahırların restorasyonunu yaparak onlara yeni işlevler kazandırmak ve geniş bahçeleri düzenlemek gibi farklı aşamalardan oluşan projeyi nihayete erdirmek için ev sahipleri ile senelerce çalışmış. Havuz evi olarak nitelendirilen yaşam alanı kurgulanırken mülk sahiplerinin mimarlardan beklentileri, her aile ferdinin görsel ve sosyal etkileşimini devam ettirecek ve onlara yeni deneyimler sunacak alanlar yaratmaları yönünde olmuş. Aile bireyleri havuzda yüzdüklerinde, spa’da vakit geçirdiklerinde, güneşlenmek için uzandıklarında veya koşu bandında egzersiz yaptıklarında görsel olarak birbirleri ile ilişki kursunlar diye bütün aktivite alanları Litchfield Tepeleri’nin sunduğu eşsiz manzarayı yakalamak üzere kurgulamış. Civardaki tarihi ahırların modernize edilmiş bir versiyonu olan havuz evi, saltbox formundaki klasik New England yapılarının eskitilmiş görünümlü gümüşle kaplanmış, bakır detaylar ve fenerlerle hareketlendirilmiş bir versiyonu gibi. Yapının havuza bakan cephesindeki tamamen açılabilen cam paneller sayesinde iç ve dış mekân arasındaki sınır bulanıklaştırılmış. Havuz kenarındaki mavi renkli taş döşeme verandadan içeriye doğru devam ettirilmiş. Kiler, çamaşırhane, buduvar, havuz oyuncaklarının depolandığı odalar açık planlı merkezi salonun her iki yanına simetrik bir düzende yerleştirilmişler. Benzer simetrik tavır salonda da karşımıza çıkıyor, bu alandaki oturma birimleri şöminenin etrafında kümelenmiş. Ağartılmış meşe paneller ve mavi zemin döşemeleri gibi doğal ve iddiasız malzemeler, eğlenceli aydınlatma fikstürleri ve renkli kumaşlarla kontrast yaratıyor. Mavi ve beyaz tonları havuzun etkisini içeriye taşırken güçlü bir spa hissi veriyor. Rustik bronz armatür, tesisat ve hırdavatlar dingin renk paletinin önemli unsurlarından. Sıkı dokunmuş bir jüt ve yün halı salonu ısıtıyor. Aksesuarlar farklı dokuları ve yarattıkları ışık oyunları doğrultusunda seçilmiş. Çift taraflı şömine hem salonu hem de bitişiğindeki spor salonunu ısıtıyor ve bu hafta sonu evini soğuk kış günlerinde de vazgeçilmez hale getiriyor. Havuz evin basit ve temiz bir geometrisini yansıtacak şekilde tasarlanmış. Havuzu çevreleyen bitki dikim yatakları, binanın arkasına doğru uzanan geniş kavislerle canlı bahçe tasarımı sunuyor. Peyzaj yapılırken amaç hem tamamlayıcı hem de tezat oluşturan yemyeşil bitki ve ağaçlarla tatil köyü benzeri bir atmosfer yaratmak olmuş. Mahremiyet sağlarken ferahlatan esintilere de geçit veren uzun otlarla çeviri terası samimi bir açık hava odası olarak tanımlayabiliriz. Taşlarla oluşturulan patika yollarla havuza ulaşmak mümkün. Sade ve zarif yüzme havuzu, suda uzanmaya izin veren bir dizi kademeli giriş platformuna sahip.

Marie Claire Maison / Seçilmiş İçerikler


Marie Claire Maison Sayılar